Ik ben verloskundige, wat kan ik doen?
Verloskundigen geven vaak aan dat ze door de bomen het bos niet meer zien als er gesproken wordt over alle mogelijke interventies en hulp. Verloskundigen werken in een bepaalde regio en niet voor één gemeente waardoor de doelgroep uit verschillende gemeenten komen die weer verschillen qua aanbod van hulp. Niet alleen qua interventies en projecten verschilt het per gemeenten, maar er zijn ook te veel contactpersonen voor eventuele hulp. Sjpruut wil het voor jullie makkelijker maken door één aanspreekpunt in het sociaal domein te regelen voor de gemeente Heerlen: 0455604004, nummer van het sociaal portaal gemeente Heerlen, of via welkom@sjpruut.nl . Vanuit hier kijken we vanuit Sjpruut samen met jullie wat we voor de aangedragen ouder(s) kunnen betekenen.
Om jullie te helpen onderstaand een overzicht van de interventies en projecten die voor verloskundigen van toepassing kunnen zijn op de doelgroep:
- TOP-mama: een leefstijlprogramma op maat voor vrouwen met overgewicht met een zwangerschapswens of tot een zwangerschapsduur van 12 weken. Het programma wordt uitgevoerd door het MUMC+. Als verloskundigen zijn jullie vooral aanzet voor het aanmelden van (aanstaande) moeders, omdat jullie de als weinige hulpverleners de dames zien in de eerste maanden van de zwangerschap of op het preconceptieconsult.
- Babystartpakket: als verloskundigen bouwen jullie al snel een vertrouwensband op met de aanstaande ouders. Jullie krijgen ook een goed beeld over de financiële situatie van de moeder/het gezin. Wanneer jullie merken dat de moeder/ het gezin het financieel niet kan opbrengen om de noodzakelijk spullen in huis te halen voor als het kindje geboren wordt, kan je een babystartpakket aanvragen voor het gezin. In het pakket zitten alle spullen die je nodig hebt vanaf de geboorte voor de baby, van rompertjes, kleren, knuffels tot flesjes en verzorgingsproducten.
- Voorzorg en Stevig Ouderschap: kwetsbare zwangeren wil je als verloskundigen liever niet loslaten, maar na het kraambed kan je als verloskundige niet veel meer doen. Vanuit de JGZ zijn er twee intensieve begeleidingstrajecten beschikbaar die al in de zwangerschap starten en doorgaan totdat het kindje twee jaar is. Een gespecialiseerde JGZ verpleegkundige ondersteunt de gezinnen in alles wat op hun af gaat komen.
- Nu Niet Zwanger: Na de bevalling geven jullie informatie over hoe het zit qua vruchtbaarheid en anticonceptie. Voor ouders in kwetsbare situaties is het deste belangrijker om het gesprek over de kinderwens en anticonceptie aan te gaan. Vanuit de GGD wordt het programma Nu Niet Zwanger uitgevoerd en bekostigd. Verschillende soorten anticonceptie wordt voor deze doelgroep gefinancierd en geplaatst.
- Sjpruutcafé: Op drie plekken in Heerlen hebben we een sjpruutcafé, een laagdrempelig moment 1x per week waar (aanstaande) ouders, verzorgers en opa’s en oma’s welkom zijn. De ene keer wordt er iets educatiefs georganiseerd en de andere keer een creatieve bezigheid.